9+1 ιατρικές συμβουλές για ξένοιαστες διακοπές!

Φεύγουμε για διακοπές; Για να περάσουμε όμορφα και αποφύγουμε όσο γίνεται απρόοπτα και δυσάρεστες εξελίξεις, καλό είναι να ακολουθήσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χωρίς τη χρήση ειδικών, εγκεκριμένων αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση ομπρέλας θαλάσσης ή καπέλου. Τα παιδιά μέχρι 6 ετών να φορούν και κάποιο μπλουζάκι. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν αστειεύεται και η πολύωρη ηλιοθεραπεία χωρίς προφυλάξεις είναι μιας από τις βασικές αιτίες του μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος).

2. Όσοι πρόκειται να οδηγήσουμε μετά την επίσκεψή μας στη θάλασσα, καλό είναι να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλίασης και ζάλης.

3. Αποφεύγουμε το κολύμπι με γεμάτο στομάχι. Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

4. Σε περίπτωση τραυματισμού από μεταλλικό ή άλλο αντικείμενο, ο αντιτετανικός ορός είναι απαραίτητος εφόσον έχουμε δεν κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο ή η τελευταία δόση έχει γίνει τα πριν από τελευταία 5 χρόνια.

5. Χρήσιμο είναι πάντα ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο με κρέμες ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και θαλάσσια φυτά. Επιπλέον, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και προσώπου, ειδική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα και κάποια βασικά υλικά για μικροατυχήματα: βαμβάκι, οξυζενέ, betadine, γάζες, υποαλλεργικούς μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, καθώς και παυσίπονα με βάση την παρακεταμόλη. Πιθανώς κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία, για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο.

6. Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην  αποφυγή των κουνουπιών, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους,  διαβάζουμε προσεκτικά  τις οδηγίες του κατασκευαστή.

7. Σε περίπτωση διάρροιας, δυσκοιλιότητας, εμετού, δυσπεψίας, αλλεργίας, πόνου και πυρετού, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο τοπικό κέντρο υγείας.

8. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις σεξουαλικές σχέσεις με αγνώστους. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνούμε το προφυλακτικό μας. Το AIDSκαι λοιπά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν επιτρέπουν χαλαρές συμπεριφορές.

9. Μεγάλη προσοχή δίνουμε και σε τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Αν αισθανθούμε δυσφορία ή δούμε έντονο πρήξιμο στην περιοχή του δήγματος, απευθυνόμαστε άμεσα σε γιατρό.

10. Ό,τι ισχύει στην καθημερινότητά μας, ισχύει και στις διακοπές. Η γενικότερη χαλάρωση των ημερών δεν θα πρέπει να μας οδηγεί σε χαλάρωση βασικών κανόνων υγιεινής και μέτρων ασφαλείας. Φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή, είμαστε καθαροί και λαμπεροί και αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

 

Το Θεραπευτήριο Αθηνών σας εύχεται καλό καλοκαίρι!