Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Προλάβετε τη «σιωπηλή δολοφόνο»!

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 16:26

Η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (για φέτος η 20ή Νοεμβρίου) έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ενημερωθείτε για την ύπουλη ασθένεια και κλείστε ραντεβού στο Πνευμονολογικό εξωτερικό ιατρείο της κλινικής μας, για προληπτικό έλεγχο και τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι νόσος των πνευμόνων, που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνοή. Κύριες αιτίες της είναι το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η Χ.Α.Π. αποτελεί διεθνώς την 5η αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.

Ήξερες ότι στην Ελλάδα…

• Εννέα στους 100 ενήλικες καπνιστές, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες, πάσχουν από τη νόσο (8,4%).
• Το 56% από αυτούς, δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν.
• Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
• Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές συχνότερα από τις γυναίκες, 11,6% έναντι 4,8%.
• Περισσότεροι από 25.000 ασθενείς ζουν με την βοήθεια συνεχούς παροχής οξυγόνου.
• Tα δεδομένα της μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης ERS COPD Audit study που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, αποδεικνύει ότι το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης, θα πεθάνει εντός 3 μηνών.

Ήξερες ότι στον κόσμο…

• Η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και θα ανέβει στην 3η θέση έως το 2020.
• Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 3 εκ. θανάτους παγκοσμίως.
• Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις. δολάρια ετησίως).
• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη ΧΑΠ ως μία από τις 5 πιο επικίνδυνες ασθένειες της επόμενης χιλιετίας.

Οι αιτίες της ΧΑΠ

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η οικονομική κρίση οδήγησε σε τακτική χρήση τζακιώνσομπών κ.λπ. επιδεινώνοντας σοβαρά το πρόβλημα, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μια φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και δεν πηγαίνουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο.

Η «σιωπηλή δολοφόνος»

Η ΧΑΠ αποφράζει τους βρόγχους και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτή ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και από τη λήψη οξυγόνου όλο το 24ωρο.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συμβουλεύει:

• Καπνιστές άνω των 35 ετών με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψης ή δύσπνοιας, πρέπει να επισκεφτούν άμεσα τον πνευμονολόγο και προφανώς να διακόψουν το κάπνισμα.
• Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ).
• Τα άτομα που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού, συχνή επιπλοκή – συννοσηρότητα της ΧΑΠ.
• Όλοι οι διαγνωσθέντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

Το Θεραπευτήριο Αθηνών δίπλα σας…

Στην κλινική μας λειτουργεί Πνευμονολογικό εξωτερικό ιατρείο, τα οποίο εξυπηρετεί με ασφάλεια και σύντομες διαδικασίες (κλινική εξέταση, παραπεμπτικά, εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.ά.) τις ανάγκες των ασθενών. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία (210-8236721, 210-8236723) για να ενημερωθείτε και να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Πνευμονολόγο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form