Δίαιτα στις διακοπές; Όχι βέβαια! 6+1 tips για καλή υγεία και αποφυγή στερήσεων!

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 16:55

Ετοιμάζεστε για διακοπές και αγχώνεστε μήπως η χαλάρωση αυτών των λίγων ημερών σας ξαναφορτώσει με τα κιλά που με τόσο κόπο χάσατε το προηγούμενο διάστημα, απειλώντας τη… ζυγαριά και την υγεία σας; Ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες και ξεχάστε το άγχος της δίαιτας, των ασφυκτικών περιορισμών και, φυσικά, του περιττού βάρους!

Η έκφραση «δίαιτα στις διακοπές» είναι σαν να αποζητάς ησυχία σε ροκ συναυλία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η εναλλακτική της «ροκ μπαλάντας». Ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε απολαμβάνουμε, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φαγητά και τα ποτά μας και επιστρέφουμε με γεμάτες μπαταρίες, μαυρισμένοι, χωρίς το φόβο της ζυγαριάς μας. Πώς;

Ακολουθώντας μερικούς έξυπνους, άκοπους και ρεαλιστικούς κανόνες για τη διατήρηση της καλής υγείας, του βάρους και της σιλουέτας μας.

1. Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε άσκοπες θερμίδες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ειδικά τα μεγάλα ταξίδια, είτε με πλοίο είτε με αυτοκίνητο, «προδιαθέτουν» για άμετρη κατανάλωση διάφορων σνακ (σάντουιτς, τοστ, γλυκά, χυμοί με ζάχαρη, καφέδες με πολλές κρυμμένες θερμίδες κ.ά), οπότε χρήσιμη είναι πάντα μια ψυχολογική αλλά και ουσιαστική προετοιμασία. Πεινάμε; Ένα φρούτο ή, στην ανάγκη, μια μπάρα δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να δώσει τη λύση. Επίσης, λύση για τη διαδρομή μπορεί να είναι ένα κρύο τσάι ή κάποιος καφές χωρίς κρέμες και υψηλές δόσεις ζάχαρης (προτιμήστε κάποια γλυκαντικά, ακόμα και στην καθημερινότητά σας). Ταξίδι είναι, θα περάσει. Οι διακοπές μόλις ξεκίνησαν!

2. Το νου σας στον πρωινό μπουφέ. Το μάτι ξεγελιέται από την ποσότητα και οι θερμίδες καραδοκούν. Μην προσπαθείτε να δοκιμάσετε όσα εδέσματα μπορεί να περιέχει ένας πλούσιος μπουφές ξενοδοχείου την ίδια μέρα. Αυγά, μπέικον, λουκάνικα, περιεκτικά τοστ, κρουασανάκια, πίτες, κέικ, κουλούρια, ψωμιά με βούτυρο, μαρμελάδα και μερέντα φαίνονται σίγουρα προκλητικά και νόστιμα, ωστόσο δεν είναι για ένα γεύμα. Βάλτε πρόγραμμα, ξεχωρίστε τις μέρες και δοκιμάστε έναν συνδυασμό κάθε φορά. Άλλωστε, μετά έρχεται η ώρα για τις πρώτες βουτιές της ημέρας. Μην πάτε βαρυστομαχιασμένοι…

3. Φροντίστε να μην μένετε πολλές ώρες με τελείως άδειο στομάχι. Είτε είστε στην παραλία και την πισίνα, είτε κάνετε εκδρομές προς κάποια αξιοθέατα, έχετε μαζί σας κάποιο πρόχειρο σνακ, που θα σας βοηθήσει να μην πέσετε με τα μούτρα στο μεσημεριανό ή το βραδινό, ακολουθώντας την ανάγκη του οργανισμού σας να χορτάσει. Φρούτα, τοστ και ξηροί καρποί είναι ιδανικές λύσεις για να μην μένετε τελείως νηστικοί ανάμεσα στα γεύματα.

4. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα ανοίγουν την όρεξη, το ίδιο και οι πλούσιοι μπουφέδες μετά από αρκετές ώρες στον ήλιο και τη θάλασσα. Και, φυσικά, οι πειρασμοί είναι αμέτρητοι. «Να δοκιμάσω κι από αυτό, να γευτώ την τάδε παραδοσιακή, τοπική συνταγή, μη φύγω και δεν έχω φάει από εκείνο…». Να τα δοκιμάσετε όλα, αλλά με στρατηγική. Θυμηθείτε τους βασικούς κανόνες της διατροφής που ακολουθήσατε πριν βγείτε στην παραλία. Γεμίστε από την αρχή του γεύματος ή του δείπνου  το πιάτο σας, συμπληρώστε με σαλάτα, αποφύγετε τα τσιμπολογήματα και τα δεύτερα γεμίσματα και γλιτώστε θερμίδες.

5. Φροντίστε να αποφεύγετε τα διαδοχικά λιπαρά γεύματα. Αν νιώσετε ότι το μεσημέρι το παρακάνατε, μην έχετε τύψεις. Απλώς, προσπαθήστε να απολαύστε ένα πιο ελαφρύ βραδινό. Σαλάτες, γιαούρτια και φρούτα υπάρχουν παντού. Ναι, ακόμα και στα νησιά!

6. Η πιο ύπουλη απόλαυση των διακοπών είναι το αλκοόλ και κυρίως η κατανάλωση κοκτέιλ. Δροσιστικά και φυσικά γλυκόπιοτα, άρα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ξεγελούν και φορτώνουν τον οργανισμό θερμίδες που δεν φαντάζεστε ή δεν υπολογίζετε. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση κοκτέιλ και προτιμήστε πιο… straight ποτά, χωρίς προσμίξεις ή λευκό κρασί. Εντάξει, πιείτε και την μπιρίτσα σας, αλλά με μέτρο!

Bonus
Νερό! Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας. Ενυδατώνει τον οργανισμό σας και βοηθά στην αποβολή τοξινών, ενώ παράλληλα προκαλεί αίσθημα κορεσμού, σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι! Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, πιείτε (καμιά φορά ακόμα κι αν δεν διψάτε) και θα μας θυμηθείτε. Και θα ξεχάσετε τα περιττά κιλά των διακοπών!

Στοιχεία Επικοινωνίας

athenshospital

Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 24, Τ.Κ. 11257, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8236721-3

Email: info@athenshospital.gr

Βρείτε μας στον Χάρτη

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης

Please enable the javascript to submit this form