Τεστ Κόπωσης: Είναι επίπονο;
Πότε πρέπει να κάνω και γιατί;

Πολλές εξετάσεις μας τρομάζουν με την ονομασία τους και μόνο! Μια από αυτές είναι και το περίφημο «Τεστ Κόπωσης», το οποίο φαίνεται να… απειλεί τον ασθενή με έντονη σωματική καταπόνηση. Είναι όμως τόσο επίπονο; Πόσο σημαντικό είναι στη διάγνωση πιθανών προβλημάτων στην καρδιά; Μπορεί ένα Τεστ Κόπωσης να γίνει ξεκούραστα; Το «Θεραπευτήριο Αθηνών» έχει τις απαντήσεις και τα ραντεβού με ένα τηλεφώνημα!

Τι είναι το Τεστ Κόπωσης;

Το τεστ κόπωσης είναι μια μάλλον απλή, αναίμακτη καρδιολογική εξέταση. Πρόκειται για ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο εκτίμησης της στεφανιαίας νόσου (ισχαιμία).

Κατά την εξέταση, ο ασθενής υποβάλλεται σε έλεγχο σωματικής άσκησης πάνω σε κυλιόμενο τάπητα, υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων. Στη διάρκεια της εξέτασης, η οποία γίνεται Καρδιολόγο, η ταχύτητα και η κλίση του τάπητα αυξάνονται σταδιακά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν Τεστ Κόπωσης;

Το Τεστ Κόπωσης συνταγογραφείται από τον Καρδιολόγο σε ασθενείς με ύποπτα ενοχλήματα (έντονοι παλμοί, ζάλη), σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες, καθώς και σε περιπτώσεις προεγχειρητικών ελέγχων. Επίσης, προτείνεται σε άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και σε ασυμπτωματικά άτομα με παραπάνω από έναν παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία κλπ).

Επίσης, με ένα Τεστ Κόπωσης μπορούν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα φαρμακευτικής – θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο, σε ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου κλπ.

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν Τεστ Κόπωσης;

Από την εξέταση του Τεστ Κόπωσης εξαιρούνται άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες, πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας.

Γενικά, ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να υποβάλλονται στη διαδικασία για λόγους ασφαλείας.

Ποια είναι η διαδικασία για το Τεστ Κόπωσης;

Πριν από την εξέταση, ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει καταναλώσει φαγητό, ποτό ή καφέ και να μην έχει καπνίσει, για περίπου 2-4 ώρες, κατόπιν τη σχετικής σύστασης από τον Καρδιολόγο. Επίσης, θα πρέπει να έχει ενημερώσει τον γιατρό για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει. Καλό θα είναι να φοράει άνετα και χαλαρά ρούχα και αθλητικά παπούτσια.

Η εξέταση, η οποία γίνεται σε διαδοχικά στάδια δυσκολίας, διαρκεί συνήθως από 6 ως 15 λεπτά. Η διάρκεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση του ασθενούς.

Ο εξεταζόμενος ξεντύνεται από τη μέση και πάνω προκειμένου να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια για την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Στη συνέχεια, γίνεται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στον κυλιόμενο διάδρομο για την διεξαγωγή της εξέτασης.

Τεστ Κόπωσης… ξεκούραστα στο «Θεραπευτήριο Αθηνών»!

Στα Εξωτερικά Ιατρεία της κλινικής μας λειτουργεί Καρδιολογικό Ιατρείο, στο οποίο μπορείτε να υποβληθείτε σε Τεστ Κόπωσης, εξέταση από τον Καρδιολόγο, καθώς και σε άλλες καρδιολογικές εξετάσεις (Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Triplex Καρδιάς κ.ά.). Το έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας, εγγυάται τη διεξαγωγή κάθε διαγνωστικής εξέτασης με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Για ραντεβού καλέστε τη γραμματεία του «Θεραπευτηρίου Αθηνών» (2108236721, 2108236723).