Πολυφαρμακία: η κατάχρηση φαρμάκων
και οι επιπτώσεις της

Η σχέση της σύγχρονης κοινωνίας με τη χρήση των φαρμάκων, χαρακτηρίζεται δυστυχώς περισσότερο από την κατάχρηση, παρά από την ορθή και λογική χρήση. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την πολυφαρμακία και ποιες οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης φαρμάκων; Είναι απαραίτητα όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και τι γίνεται με τα αντιβιοτικά;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, λογική χρήση φαρμάκων γίνεται όταν ένα άτομο παίρνει το κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωσή του, στην κατάλληλη δόση, για το κατάλληλο χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία της οποίας αποτελεί μέλος.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο που συνταγογράφησε ο γιατρός του για την πάθησή του, να γνωρίζει τη δοσολογία και τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής και να είναι ενημερωμένος για τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου.

Επίσης, ο γιατρός πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο και ασφαλέστερο κατά περίπτωση φάρμακο, έχοντας πάντα γνώση πιθανών άλλων σκευασμάτων που χορηγούνται στον ίδιο ασθενή από άλλους γιατρούς!

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες, αλλά… τους τηρούμε;

Μια επικίνδυνη «συνήθεια»

Χρόνια ερευνών πάνω στο αντικείμενο, έχουν αποδείξει πως κατά κανόνα συμβαίνει το αντίθετο, πως οι κανόνες δεν ακολουθούνται πιστά, καθώς στατιστικά περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές φαρμάκων παίρνουν σκευάσματα χωρίς συνταγή γιατρού, πολλές φορές μετά από παρότρυνση φίλων και συγγενών. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι άχρηστα για την πάθηση που χρησιμοποιούνται (αν υπάρχει πάθηση, εφόσον δεν έχει προηγηθεί εξέταση από γιατρό), μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα για την υγεία και προφανώς είναι δαπανηρά.

Η πολυφαρμακία, δηλαδή η ταυτόχρονη και πιθανώς υπερβολική χρήση πολλών φαρμάκων για τη θεραπεία μιας πάθησης, αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών εξ αιτίας της αλληλεπίδρασης που μπορεί να έχουν τα φάρμακα μεταξύ τους. Η χρήση ενός φαρμάκου συχνά αποκλείει τη χορήγηση κάποιου άλλου, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Κι αυτό φυσικά το γνωρίζει μόνο ο γιατρός!

Θεσμός για την τρίτη ηλικία

Στους ηλικιωμένους ανθρώπους, η πολυφαρμακία στη χώρα μας είναι… θεσμός! Ο μέσος ασθενής άνω των 70 ετών, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί, παίρνει περισσότερα από πέντε φάρμακα ημερησίως.

Με την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων, αυξάνεται ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων αντιδράσεων και γίνεται δυσκολότερη η συμμόρφωση του ηλικιωμένου με τις οδηγίες για το σωστό δοσολογικό σχήμα και το χρονοδιάγραμμα της χορήγησης.

Η κατάχρηση αντιβιοτικών απειλεί την υγεία μας

Η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς έρευνες αναφέρουν ότι 3 στους 4 Έλληνες έχει πάρει αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζονται.

Αποτέλεσμα αυτής της κακής συνήθειας είναι κάποια μικρόβια να είναι πλέον ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά και να κινδυνεύει η ζωή ασθενών από λοιμώξεις, οι οποίες θεωρητικά μπορούσαν εύκολα να θεραπευτούν προ… κατάχρησης. Η λήψη αντιβιοτικού για κάποιο κρυολόγημα, πονόλαιμο ή βήχα είναι τις περισσότερες φορές άχρηστη, αφού συνήθως τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ιούς στους οποίους το αντιβιοτικό δεν έχει καμία δράση.

Για τα φάρμακα αρμόδιος είναι μόνο ο γιατρός

Το σίγουρο είναι πως οι ίδιοι οι ασθενείς θα πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία και, εν τέλει, συνήθειες. Την επόμενη φορά που κάποιος φίλος, γνωστός ή ακόμα και επαγγελματίας της υγείας, θα σας προτείνει κάποιο φάρμακο, απλώς κάντε μια ερώτηση στον εαυτό σας: μήπως δεν είναι απαραίτητο να το πάρω;

Το επόμενο βήμα είναι απλό. Μια επίσκεψη στον γιατρό, η απαραίτητη εξέταση και το σωστό φάρμακο, μόνο αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, μη χρησιμοποιείτε φάρμακα χωρίς παρακολούθηση και ιατρική συνταγή.

Στο «Θεραπευτήριο Αθηνών» λειτουργούν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, τα οποία εξυπηρετούν με ασφάλεια και σύντομες διαδικασίες (κλινική εξέταση, παραπεμπτικά, διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.ά.) τις ανάγκες των ασθενών. Τα εξωτερικά μας ιατρεία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι υπηρεσίες μας καλύπτονται και από όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες. Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα της κλινικής (210-8236721, 210-8236723)..