Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη: Μετρήσου κι εσύ!

«Η οικογένεια και ο διαβήτης» είναι το θέμα και του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), μιας ασθένειας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι «Μετρήσου κι εσύ!» και το Θεραπευτήριο Αθηνών σας δίνει τη δυνατότητα να το ακολουθήσετε, προσφέροντας προνομιακές τιμές στη συνταγογράφηση και τις εξετάσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή ασθένεια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3 εκ. ανθρώπων ετησίως.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν, στην παιδική ηλικία, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός των ενηλίκων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία είναι το μέσο που βάζει το σάκχαρο στα κύτταρα του αίματος, ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη και την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στη θεραπεία του.

«Η Οικογένεια και ο Διαβήτης»

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2018 και 2019 είναι «Η Οικογένεια και ο Διαβήτης». Για την καλύτερη εφαρμογή της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη έχει επιλεγεί ένα χρονικό πλαίσιο διετίας στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο της IDF (International Diabetes Federation) για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της προώθησης και της συμμετοχής. Οι δράσεις που αναπτύσσει η IDF κατά τη διάρκεια των δύο ετών της εκστρατείας έχουν δύο στόχους:

1. Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια και στη στήριξη του δικτύου των ασθενών.
2. Να προωθηθεί ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση του διαβήτη.

Ήξερες ότι…

• Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού, νομπελίστα ιατρού, Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
• Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος «διάβαινε» αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
• Στις μέρες μας τουλάχιστον 425 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη.
• Περισσότεροι από 1,2 εκ. άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν.
• Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προστεθεί σ’ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

Οι κίνδυνοι από τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο Σακχαρώδης διαβήτυης προσβάλλει τα όργανα – στόχους, δηλαδή μάτια, καρδιά και νεφρά. Τρία στα τέσσερα άτομα με τη νόσο υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

Επιπλέον, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10% έως 30% αυτών με διαβήτη τύπου 2, θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με κοινή επιπλοκή της την καρδιακή ανεπάρκεια, κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

Μετρήσου κι εσύ!

Στο πλαίσιο πανελλήνιας εκστρατείας ψηφιακής ενημέρωσης, η οποία οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Με οδηγό τον διαβήτη» συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί. Δείτε το σχετικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καπουτζίδη.

Η πρόληψη είναι σωτήρια και απαραίτητη! Και εξαιρετικά απλή! Μετρήσου κι εσυ λοιπόν! #metrisoukaiesy #meodigotodiaviti #kartadiaviti @meodigotodiaviti

Gepostet von Giorgos Kapoutzidis am Sonntag, 3. November 2019


Η πρόληψη θέλει το ραντεβού της

Το «Θεραπευτήριο Αθηνών», συμμετέχοντας ενεργά στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, προσφέρει προνομιακά πακέτα προληπτικών ελέγχων (έλεγχος σακχάρου νηστείας ή μεταγευματικός και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Τηλεφωνήστε (210-8236721, 210-8236723) στη γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων της κλινικής για να ενημερωθείτε για αυτά και να κλείσετε το ραντεβού σας.