Κρυολόγησα ή έχω γρίπη;
Ο γιατρός δίνει την απάντηση!

Ο χειμώνας μπαίνει σιγά σιγά και τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση, πολλές φορές, όμως, τα συμπτώματα μπορεί να μας μπερδέψουν. Πώς θα καταλάβουμε αν, αντί για ένα απλό κρυολόγημα, έχουμε προσβληθεί από γρίπη και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;

Η αλήθεια είναι πως κάποια από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμος, δέκατα ή πυρετοί, πόνοι στο σώμα, μπορεί να οφείλονται σε ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί και όχι. Αν πρόκειται για κρυολόγημα, η ξεκούραση και η αποχή από έντονες δραστηριότητες ή την εργασία, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης. Αν τα κάνετε αυτά, τα συμπτώματα σταδιακά θα πρέπει να υποχωρήσουν.

Αν όμως, δείτε ότι ο πυρετός δεν πέφτει και ότι τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 4-5 μέρες, τότε απαιτείται σίγουρα μια άμεση επίσκεψη στον γιατρό, γιατί μια πιθανή γρίπη δεν αστειεύεται.

Η γρίπη και τα συμπτώματά της

Η ασθένεια, η οποία προκαλείται κυρίως από τους ιούς της γρίπης Τύπου Α και Β, αλλά και από κάποιες μεταλλάξεις τους, είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ήπια, όπως ενός κοινού κρυολογήματος, αλλά μπορεί και να είναι πολύ σοβαρά. Οι υγιείς ομάδες του πληθυσμού ξεπερνούν συνήθως τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν σημαντικές επιπλοκές. Όμως, άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου κινδυνεύουν με πολύ σοβαρές επιπλοκές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ο ιός της γρίπης αποδεικνύεται εν τέλει θανατηφόρος.

Πολύ συχνά η γρίπη έχει αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, αντιθέτως με το κοινό κρυολόγημα. Ο πυρετός μπορεί ξαφνικά να ανέβει στους 39-40 βαθμούς, με βήχα, καταρροή, έντονους πονοκεφάλους, αρθραλγίες, μυαλγίες, πονόλαιμο και γενικότερη κακουχία – κατάρρευση του οργανισμού. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι πνευμονία, βρογχίτιδα, αφυδάτωση, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, καρδιακά νοσήματα ή σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 ή 2, δηλαδή χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αμέσως με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται όσοι είναι άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, όσοι φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή ενήλικες με χρόνια νοσήματα, καθώς και άτομα με δείκτη μάζας σώματος κάτω από το φυσιολογικό όριο.

Η μετάδοση του ιού και τα μέτρα ασφαλείας

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται αερογενώς, μέσω μικρών σταγονιδίων. Άρα, με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την απλή ομιλία από κοντινή απόσταση, ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη. Επίσης, ο ιός επιβιώνει και πάνω στις επιφάνειες, οπότε μπορεί να μεταδοθεί και δια της αφής (αν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια το χέρι του ακουμπήσει στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον οργανισμό του).

Οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού περιορίζονται όταν οι ασθενείς που βήχουν ή φταρνίζονται, καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα, τα χέρια ή με χαρτομάντιλο. Επίσης, όταν πλένουν συχνά τα χέρια τους, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους.

Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο ακόμα και μια ημέρα πριν εκδηλώσουν οι ίδιοι τα συμπτώματα (όταν δηλαδή θεωρούνται υγιείς), μέχρι και μία εβδομάδα μετά την ανάρρωσή τους. Τα αντίστοιχα διαστήματα για τα παιδιά, είναι μεγαλύτερα.

Αντιμετώπιση της γρίπης

Ο οργανισμός, για να αντεπεξέλθει στον ιό, να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να αναρρώσει χρειάζεται ξεκούραση, αντιπυρετικά και παυσίπονα, καθώς και λήψη αρκετών υγρών, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θεράπων ιατρός ενδέχεται να κρίνει ότι πρέπει να χορηγήσει αντιϊκό φάρμακο. Το βέβαιο είναι πως οι αντιβιώσεις δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης, γι΄ αυτό καλό θα είναι να τις αποφεύγετε, όπως και σε κάθε περίπτωση που δεν έχει συμβουλευτεί σχετικά τον γιατρό σας.

Μέτρα πρόληψης

Το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός, παρότι σε περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού μπορεί να μην μας καλύψει. Το εμβόλιο της γρίπης ουσιαστικά επιβάλλεται για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επειδή από τη στιγμή του εμβολιασμού μέχρι την δημιουργία αντισωμάτων, υπάρχει μια χρονική απόσταση περίπου δύο εβδομάδων, καλό είναι ο εμβολιασμός να γίνεται πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, δηλαδή κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Έχετε τα συμπτώματα; Ελάτε στον γιατρό!

Αν έχετε τα συμπτώματα της γρίπης, πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε τον γιατρό. Στο «Θεραπευτήριο Αθηνών» λειτουργούν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, τα οποία εξυπηρετούν με ασφάλεια και σύντομες διαδικασίες (κλινική εξέταση, παραπεμπτικά, διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.ά.) τις ανάγκες των ασθενών. Μεταξύ αυτών και το Παθολογικό Ιατρείο, το οποίο θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας

Τα εξωτερικά μας ιατρεία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι υπηρεσίες μας καλύπτονται και από όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες. Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα της κλινικής (210-8236721, 210-8236723).