Τα σχολεία αρχίζουν: έτσι ενισχύουμε το ανοσοποιητικό των παιδιών!

Το καλοκαίρι έφυγε, τα σχολεία αρχίζουν. Μαζί με τα βάσανα των μαθητών, όμως, επιστρέφουν και οι κακές τους συνήθειες, που σταδιακά μπορεί να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ποιες είναι αυτές οι κακές συνήθειες και πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην καλή υγεία των παιδιών τους;

Προσωπική υγιεινή

Κακά τα ψέματα, οι μαθητές στην εποχή μας είναι παράλληλα και σκληρά εργαζόμενοι. Τα ωράρια είναι πιεστικά, οι υποχρεώσεις πολλές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να αμελούν βασικούς κανόνες υγιεινής. Φροντίστε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας αυτούς τους κανόνες σε κάθε ευκαιρία και βεβαιωθείτε ότι τους ακολουθούν.
α) Καλό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
β) Καλό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.
γ) Να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο ή, έστω, το χέρι τους όταν φταρνίζονται ή βήχουν, καλύπτοντας το στόμα τους ώστε να αποφεύγεται η διασπορά μικροβίων. Μετά να πλένουν καλά τα χέρια τους.
δ) Χρήσιμο για κάθε περίπτωση είναι να έχουν στην τσάντα τους ένα ήπιο απολυμαντικό χεριών και να το χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.

Ύπνος

Ο καλός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό. Φροντίστε ώστε:
α) Τα παιδιά να πηγαίνουν συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, ώστε να ρυθμιστεί το βιολογικό τους ρολόι και να διευκολυνθεί το -έτσι κι αλλιώς- δύσκολο πρωινό ξύπνημα.
β) Πριν ξαπλώσουν για ύπνο, χρήσιμο (παρότι δύσκολο στην εποχή μας) είναι να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητό ή τάμπλετ, γιατί το συγκεκριμένο φως και η συγκέντρωση σε αυτό εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, της λεγόμενης ορμόνης του ύπνου και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή ανήσυχο ύπνο.
γ) Αντί για κινητό ή τάμπλετ, ιδανική συνήθεια είναι το διάβασμα, κατά προτίμηση κάποιου εξοσχολικού, χαλαρωτικού βιβλίου. Το διάβασμα, ειδικά σε χαμηλό φωτισμό, προκαλεί υπνηλία και… όνειρα γλυκά!

Διατροφή

Εδώ οι κανόνες είναι απλοί, συγκεκριμένοι και θα πρέπει να ισχύουν όλο το χρόνο. Ωστόσο, το καλοκαίρι τα παιδιά χαλαρώνουν, οι γονείς συνήθως επιτρέπουν αυτή τη χαλάρωση μετά από μια κοπιαστική σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα οι καλές συνήθειες του χειμώνα να ξεχνιούνται. Φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να επιστρέψουν σύντομα και ομαλά σε αυτές:
α) Κρατήστε τα παιδιά μακριά από κορεσμένα λιπαρά. Το κόκκινο κρέας, τα παράγωγά του και τα κατεργασμένα τυριά είναι γεμάτα από αυτά.
β) Βάζετε πιο συχνά στη διατροφή τους λαχανικάφρούταψάρια και αυγά.
γ) Μην αμελείτε ποτέ το καλό, ισορροπημένο πρωινό. Δίνει ενέργεια και αποτρέπει τη συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.
δ) Μην επιβραβεύετε και μην «δωροδοκείτε» τα παιδιά με ανθυγιεινές τροφές, junk food και γενικότερα συχνές διατροφικές ατασθαλίες. Προστατέψτε τα από κακές συνήθειες.
ε) Αποφύγετε να υπάρχουν στο σπίτι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά.
στ) Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όταν δεν πεινούν.
ζ) Προσπαθήστε να εξηγήσετε στα παιδιά τα οφέλη της σωστής  διατροφής.

Άσκηση

Η άσκηση, είτε με μορφή οργανωμένου αθλήματος είτε ως απλό παιχνίδι με έντονη κίνηση, βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ποικιλομορφίας του βακτηρίων του εντέρου, τα οποία αποτελούν βασική ένδειξη ισχυρού ανοσοποιητικού. Φροντίστε ώστε να συμβαίνουν συστηματικά κάποια από τα παρακάτω (ή και όλα μαζί, αν είναι εφικτό):
α) Τα παιδιά σας να εγγραφούν σε κάποιον αθλητικό σύλλογο, ώστε να εξασφαλιστεί η τακτική τους άσκηση.
β) Να βρίσκεται τακτικά  χρόνος για παιχνίδι με σωματική δραστηριότητα (όχι ηλεκτρονικό) στο φορτωμένο πρόγραμμά τους.
γ) Να μην ξεχνιούνται τα παιδιά σας μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ, αψηφώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κακή συνήθεια της καθιστικής ζωής.

Συμπληρώματα διατροφής

Σε συνεννόηση με τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο, μπορείτε να καλύψετε κάποιες πιθανές ανάγκες των παιδιών σας με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες. Υπάρχουν περιπτώσεις ανεπάρκειας θρεπτικών στοιχείων ή έλλειψης βιταμινών από τον οργανισμό, οι οποίες χρειάζονται μια επιπλέον «βοήθεια», πέρα από την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση, τον πλήρη ύπνο και την καλή προσωπική υγιεινή.

Το ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ σας εύχεται καλή σχολική χρονιά, με γερά παιδιά, ανθεκτικούς γονείς και υπομονετικούς δασκάλους!